De gebouwen van het ziekenhuis Vincent-de-Paul in Parijs werden omgebouwd tot tijdelijke opvang voor circa 600 daklozen en vluchtelingen, een kinderdagverblijf, werkruimten voor 250 ondernemers, een evenementenruimte en drie restaurants en bars voor 1000 bezoekers per dag. Innovatieve start-ups zetten er rommelmarkten op, kleine lokale winkels, een stadscamping en nog veel meer.
Met Les Grands Voisins creëerden de drie projectcoördinatoren – Aurore, Plateau Urbain en Yves We Camp – een ontmoetingsplaats voor verschillende sociale groepen. In praktijk bleek het niet simpel om mensen van diverse sociale komaf te verbinden: "De mensen uit de noodhuisvesting vonden niet gemakkelijk de weg naar de winkeltjes, het hippe eetcafé of de culturele activiteiten." Met een complementaire munt, een muziekgroep en een permanente wijkbeheerder trachten de tijdelijke gebruikers de sociale cohesie te bevorderen.
De visie van Les Grands Voisins is het creëren van een sociale en duurzame omgeving met een circulaire economie. Het project herbergt bijgevolg veel start-ups en verenigingen die ecologie centraal zetten. Bijna alle installaties zijn gemaakt met materialen die zijn teruggewonnen uit slooplocaties in de regio. Op de site geven tal van initiatieven een tweede leven aan alledaagse consumentenproducten: een sportrecyclingcentrum organiseert workshops voor het repareren van sportaccessoires en een grote markt brengt tweedehands handelaars samen. Het meeste eten dat wordt geserveerd in het solidariteitsrestaurant is afkomstig uit onverkochte voorraden van grote partnersupermarkten. Kortom, er gaat niets verloren, er wordt niets gecreëerd, alles wordt getransformeerd.
De oorspronkelijke Saint-Vincent-de-Paul site dateert uit 1650 en werd in de 18e eeuw gebruikt als opvangcentrum voor weeskinderen. In 2012 kwam de site leeg te staan waarna de eigenaar, Paris & Métropole Aménagement, opzoek ging naar een nieuwe bestemming. De geschiedenis van het tijdelijke gebruik Les Grands Voisins kan worden opgedeeld in twee periodes. Van 2015 tot 2017 bestond de tijdelijke bezetting van de site uit 15.000 m² buitenruimte en 20.000 m² gebouwen met 600 slaapplaatsen voor mensen in kwetsbare situaties en 250 ruimten waar verenigingen, starters, ambachtslieden en kunstenaars hun activiteiten kunnen uitvoeren. Om plaats te maken voor de eerste definitieve verbouwingswerken werd de beschikbare ruimte in de tweede periode (2018-2020) verkleind. Les Grands Voisins heeft nog 3.500 m² buitenruimte en 10.000 m² bebouwde oppervlakte (100 accommodatie-plaatsen en 140 andere ruimten) ter beschikking. Het is de bedoeling om na de renovatie en definitieve herbestemming van de gebouwen met dezelfde sociale en duurzame filosofie door te gaan. Op het einde van deze zomer (september 2020) zal het tijdelijke project eindigen en plaats maken voor 50% sociale woningen, 20% huurwoningen voor de middenklasse en 30% privéwoningen. Er is ook voorzien in noodwoningen plus een reeks ruimtes voor economische activiteiten, waarvan sommige tegen een lagere huurprijs. Op die manier wil P&Ma de lokale dynamiek en de tewerkstelling van laaggeschoolden stimuleren. Tegen 2023 zal de site omgevormd worden tot een 'eco-wijk'.
Het project Les Grands Voisins kreeg de steun van de stad Parijs en de regio Île-de-France. De vluchtelingenopvang Aurore heeft 300 miljoen euro ontvangen voor de exploitatie van de tijdelijke accommodatie. De rest van de jaarlijkse inkomsten van 1,8 miljoen euro is afkomstig van de werkruimte, de restaurants en de bars.
Les Grands Voisins une utopie temporaire au centre de Paris
Les Grands Voisins une utopie qui dure en plein Paris
Video: Les Grands Voisins
Les Grands Voisins official
Fermeture des Grands Voisins à Paris, le pogramme des festivités