Afbeeldingen

Omschrijving

Het meubelbedrijf Vandenberghe-Pauvers op de Meibloemsite sloot in 2011 zijn deuren. De bowling Meibloem naast De Meubelfabriek verplaatste naar een grote bowlinghall in shippingcenter Dok Noord. Het pand kwam leeg te staan. Ondertussen kocht Sogent de Meibloemsite in opdracht van de Stad Gent. De Stad wil er uiteindelijk buurtfuncties en openbaar groen ontwikkelen. De site zal zo extra 'zuurstof' geven aan de Brugse Poort, één van de dichtst bebouwde wijken van Gent. Het volledige terrein is ruim 8.000 m² en biedt dus heel wat mogelijkheden voor een nieuwe invulling. In de meerjarenplanning van Stad Gent is 1,2 miljoen euro vrijgemaakt voor de toekomst van de Meibloemsite (400.000 euro voor de aankoop van een stuk grond en 800.000 euro voor het ontwikkelen van een gemeenschapsvoorziening). Het doel is dat de site een sociale en diverse plek wordt waar lokale verenigingen een plaats kunnen krijgen en waar diverse buurtbewoners, jong en oud, elkaar kunnen ontmoeten, omgeven door natuur en groen. Voor de definitieve inrichting van de site zal een participatietraject opgestart worden met de buurt. Tegen maart 2022 moet er een definitieve invulling zijn voor de site.

In afwachting van deze definitieve bestemming startten verschillende partners, ondersteund door de Stad en Sogent, een tijdelijke invulling. In 2013 en 2014 bood de voormalige meubelfabriek Vandenberghe-Pauvers tijdelijke ruimte voor kunstenaars, een fietskeuken, een weggeefwinkel, een repetitieruimte en een café. Enkele initiatieven verhuisden nadien naar de tijdelijke invulling De Binnenweg en daarna naar De Koer. Het pand kwam weer leeg te staan.

Na de eerste tijdelijke invulling en jaren van leegstand krijgt De Meubelfabriek in 2019 een tweede leven. De Stad Gent en Sogent lanceerden voor de zomer van 2018 een oproep naar kandidaat-invullers. Ze willen op die manier inspelen op noden in de wijk. 3 jaar lang wordt de plek een proeftuin voor makers, creatievelingen, sociale ondernemers, buurtinitiatieven. Het moet een proeftuin zijn voor circulaire economie, sociaal en maatschappelijk ondernemen, sociaal innoveren en artistieke ontplooiing. Daarnaast wil de Stad in De Meubelfabriek leer-, activerings- en tewerkstellingskansen creëren, met specifieke aandacht voor werkzoekenden en bewoners met een leefloon. De plek zal vanaf september tijdelijk gebruikt worden voor een heleboel activiteiten: indoorvoetbal, een fietsatelier, meubels en decoratie bouwen met recupmateriaal, een metaalatelier, een buurtkeuken, repetitieruimtes, nieuwe media en journalistiek, boks, yoga, een jeugdhuis, stadslandbouw, tweedehands verkoop, ... Voor de invulling werd ook samengewerkt met bestaande buurtspelers zoals De Koer, vzw Jong, De Vieze Gasten, de Goestedoeners en Akker & Ambacht.

De officiële opening zal plaatsvinden op vrijdag 27 en zaterdag 28 september.


De Meubelfabriek in de pers

Tijdelijke invulling De Meubelfabriek start op de Meibloemsite

De Meubelfabriek stad Gent

SoGent project De Meubelfabriek

Start sloop Meibloemsite Gent geeft zuurstof aan Brugse Poort

Bowling Meibloem na zeven jaar tegen de vlakte